Ecosfera

Ecosfera

Ecosfera este rezultatul unei evolutii îndelungate în timp, un sistem atotcuprinzãtor, alcãtuit din sisteme subordonate (atmosfera, hidrosfera, litosfera, biosfera), cu structuri specifice si functii bine determinate, în cadrul echilibrului global. Existã o retea complexã de relatii ce functioneazã pe verticalã si orizontalã, conservarea ecosferei fiind posibilã numai cu conditia conservãrii fiecãreia din componentele sale, dupã cum si reciproca este valabilã.

În 1875, geologul Suess distingea în cadrul teoriei sale referitoare la geosferele concentrice, patru învelisuri ale pãmântului: litosfera, hidrosfera, atmosfera si biosfera. Biosfera era învelisul cel mai complex, în multiple relatii de interdependentã cu celelalte învelisuri (ajunge pânã la: 7000 m în grosimea litosferei, în pungile petroliere, 25 km în atmosferã, 11000 m adâncime în ocean).
Biologul Vernadski va extinde continutul biosferei la „domeniul de existentã al substantelor vii”, deci factorii biotici si cei abiotici, aflati în corelatii functionale. În ce priveste organismele, „fiecare specie este adaptatã propriei sale nise de mediu si fiecare specie, prin procesele sale de viatã, afecteazã proprietãtile fizice si chimice ale ambiantei imediate. Barry Commoner – Cercul care se închide).

Prin biotop se întelegea totalitatea factorilor abiotici, în dinamica lor: factori geografici, mecanici, fizici si chimici.
Möbius (1877) desemna prin biocenozã, comunitãtile de organisme ce ocupã un anumit teritoriu si care sunt adaptate la conditiile mediului respectiv. Toate comunitãtile de acelasi tip, a cãror existentã este conditionatã de anumiti factori de mediu, constituie un biom (marin, pãdure ecuatorialã, câmpii, pãduri, desert)
Ecosfera este constituitã din totalitatea ecosistemelor (sectiuni spatio-temporale ale ecosferei, ce contin biotopul si biocenoza asociatã acestuia) si a interactiunilor structurale si functionale existente între biosferã, litosferã, hidrosferã si atmosferã. Mentinerea si functionalitatea ecosferei sunt asigurate de circuitul permanent al substantei si energiei între diferitele sale paliere.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: