Sistemul Solar

Dimensiunile sistemului solar

Planetele sunt repartizate în jurul Soarelui într-o zona în forma de disc , cu o raza de aproximativ 6 miliarde de kilometri , pe care lumina Soarelui o strabate în sase ore . Chiar daca ar parea întins , la scara Universului , adica a întregii lumi sistemul solar este cu adevarat minuscul . Situat la circa 150 de milioane km de planeta noastra Soarele ne apare pe cer ca un disc orbitor . Lumina lui ajunge la noi în 8 minute . Ea acopera lumina tuturor celorlalti astri . Traversata de razele sale luminoase , atmosfera terestra da cerului frumoasa culoare albastra . Sa presupunem ca am reduce Soarele la dimensiunea unei portocale : la aceasta scara Pluto nu ar fi decât o gamalie de ac care s-ar învârti la o distanta de 400 m de porocala , iar steaua cea mai apropiata s-ar situa la 3000 km de portocala ! Vazut de pe Pluto de la o distanta de aproximativ 40 de ori mai mare decât cea care îl separa de Pamânt , Soarele apare doar sub forma unei stele stralucitoare sub un cer vesnic negru .

Istoria sistemului solar

Timp de secole s-a crezut ca Pamântul,Soarele si planetele se învârtesc în jurul lui . Acesta este sistemul lumii dupa cum îl descria savantul grec Ptolemeu în secolul al II-lea î. Cr. În secolul al XVI-lea astronomul polonez Copernic a afirmat ca Pamântul si celelalte planete se învârtesc în jurul Soarelui . Dupa inventarea lunetei , în secolul urmator s-a putut dovedi ca el avea dreptate .
Prin studierea planetelor si a stelelor astronomii au putut sa reconstituie istoria sistemului solar si sa prevada viitorul acestuia .

Formarea sistemului solar

Soarele s-a format într-un imens nor de gaz si pulberi . Din motive înca putin cunoscute, poate în urma unei perturbatii create de explozia unei stele mai mari , situate destul de aproape acest nor a început sa se prabuseasca sub propria greutate si sa se învârteasca pe loc. Putin câte putin a luat forma unui disc mai dens si mai cald în centru decât spre exterior. Apoi, în centrul discului, materia a devenit suficient de densa si de calda ca Soarele sa înceapa sa straluceasca: aceasta s-a petrecut în urma cu 4.6 miliarde de ani. În imensul nor de gaz si pulberi particulele solide s-au aglomerat în mod progresiv, pe parcursul a mai putin de 100 milioane de ani, pentru a forma planetele. În apropierea Soarelui unde era mai cald planetele s-au nascut din aglomerarea unor blocuri de roca. Astfel s-au format Mercur, Venus, Pamânt si Marte. În regiunile exterioare mai reci centrul planetelor mai mari s-a format din roci amestecate cu gheata. Acestea au atras apoi mari cantitati de gaz din norul din care proveneau. Este cazul lui Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun sta nemiscat în centrul Universului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: